04 maaliskuuta, 2021

Kierrätysjumppaa


Biojäte/Metalli/Paperinkeräys

Välineet: Lajitteluastiakuvat (3 kpl)

Asettele kolme lajitteluastian kuvaa salissa oleville poikkiviivoille ja pelatkaa maa/meri/laiva tyylisesti. Kulkekaa erilaisin tavoin. (esim. metallinkeräykseen tönkösti kuin metallipurkit, biojätteeseen ryömien kuin kastemadot jne.

Kierrätyshippa

Välineet: Lajittelupistekortit, kaulaan ripustettavat jätekortit, (vanteet tms. pesät)

Asettele lajittelupisteet ympäri salia. Käykää ne ryhmän kanssa yhdessä läpi ja keskustelkaa, millaisia jätteitä kuhunkin astiaan kuuluu. Tämän jälkeen valitaan joukosta 1-3 hippaa. Muille annetaan kaulaan ripustettava kortti, jossa on jokin roska. Kun hippa saa roskan kiinni, hänen tulee kuljettaa jäte oikeaan lajittelupisteeseen. Vaihdetaan hippaa ja roskia mahdollisimman usein.

Roskisrottien vallankumous

Välineet: paksu naru keskiviivaksi, häntäpallot

Jaetaan porukka kahtia, rajataan alue, jolla pelataan (molemmille joukkueille samankokonen alue) ja kierrätysmateriaalista (muovipusseista ja sanomalehdistä) tehdyt häntäpallot pyritään nakkelemaan vastustajajoukkueen puolelle. Kun peli puhalletaan poikki, niin se joukkue voittaa kumman puolella on vähemmän häntäpalloja.


Roska-auto

Välineet:

Asettukaa maahan istumaan jonoon jalat haralleen. Ensimmäinen on roska-auton kuljettaja ja taaimmaiset säiliöitä, jotka kuljetetaan eri jätepisteille. Kuljettaja vaihtuu joka pisteen jälkeen


Jätevuoren Kuningas ja ryöstelevät rotat

Välineet: Tötsät ja vanteet tms. pesät.

Tötsät asetellaan keskiympyrään lähelle ympyrän ulkoreunoja.  Yksi valitaan kaatopaikan kuninkaaksi ja hän menee keskiympyrän keskelle ”vartioimaan tötteröitä”. Muut leikkijät jaetaan tasaisesti esim. neljään pesään (pelikentän nurkkiin tai vanteisiin). Yksi kerrallaan kustakin joukkueesta lähtee varastamaan tötsiä jätevuoresta. Samalla jätevuoren kuningas yrittää ottaa heitä kiinni. Jos kuningas saa ryöstäjän kiinni, joutuu tämä jättämään tötterön ja palaamaan pesään, jolloin seuraava voi lähteä pesästä ryöstöretkelle. Jos taas kuningas ei saa ryöstäjää kiinni, silloin joukkue saa jätteen itselleen.
Lopuksi lasketaan jätteet.

Pienille:

Auringonkukan kasvatus

Mennään piiriin. Leikin johtaja sanoo, että kaikki leikkijät toistavat hänen perässään sanat ja liikkeet. -Sain siemenen (otetaan siemen vastaan vetämällä kädet rintaa vasten) -Kylvin sen maahan (painetaan kädet maata kohti/maahan) -Satoi vettä (tehdään käsillä sadetta) -Satoi vettä (toistetaan edellistä) -Satoi räntää (toistetaan edellistä) -Satoi lunta (toistetaan edellistä) -Se kasvoi (tehdään käsillä vartta) -Ja kasvoi (toistetaan edellistä) -Ja kasvoi (toistetaan edellistä) -Mutta mikä siitä tuli? (hypätään toinen jalka eteen ja laitetaan kädet yhteen eteen) -Auringonkukka, auringonkukka(pyöritään ympyrää ja heilutetaan käsiä sivuilla) Leikkiä on hauska leikkiä myös eri äänen voimakkuuksilla.

    






Välineet ja tarvikkeet löytyvät näyttämöltä viikolla 10 sekä pyydettäessä Siileistä:



Kaulaan ripustettavat "jätteet"


Lajittelupiste -kortit


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti